- Escenes amoroses
Les escenes amoroses ocupen una sèrie important de capítols de la novel·la. Juntament amb la guerra, l’amor és un dels grans temes a Tirant lo Blanc.
Martí de Riquer, mestre i especialista en literatura medieval, assenyala que el tractament de l’erotisme a l’obra, incloent-hi les situacions més desimboltes, mai no és groller per la naturalitat amb què es reflecteix i pels components còmics i literaris que basteixen la narració.
Observeu la factura del llenguatge en els episodis amorosos i l’ús de recursos estilístics com la metàfora i els símbols, ja que el poder suggeridor i evocador de les paraules transmet l’abast de les accions.
- Durant la lectura, confeccioneu un recull amb totes les metàfores i símbols que fan referència a l’amor, l’enamorament o l’acte sexual. Agrupeu-los segons l’àmbit al qual pertanyen:
- Bèl·lic: Quan Tirant va a lluitar per primer cop amb els turcs Carmesina va a acomiadar-se de Tirant i li diu que està així perquè està enamorat d’una donzella i Carmesina li respon que qui és, llavors Tirant agafa un mirall i li diu que la dona que vegi allí és de qui està enamorat , Carmesina doncs quan veu que és ella la dona que es veu reflectida es queda sorpresa perquè ningú mai li havia fet aquesta declaració i se n' enamora més.
-“Sembla que ja us ha passat el dolor i la pressura de la batalla”: Martorell compara el sexe amb la guerra
Garcies a l’amor de Tirant i Carmesina Plaerdemavida aconsegueix desviar el matrimoni amb l’emperador turc.
Amb la victòria que té Tirant ell intenta acostar- se més a Carmesina.
Unes de les metàfores que he vist entre el camp de batalla i el camp d’amor és quan Tirant fa una treva amb els turcs i al mateix temps va a l'habitació de Carmesina i mentre els expulsa de Constantinoble, aconsegueix emportar-se Carmesina al llit, i així demostrar-li el seu amor.
- Fruiter: Martorell fa servir molts cops metàfores que amaguen un contingut sensual (per exemple, "pomes del paradís" quan vol parlar dels pits de la dona.
- Vegetal: Un amor vegetal seria el que tenia la viuda reposada cap a Tirant lo Blanc, la qual cosa era un amor impossible ja que Tirant estava enamorat d’una altra persona i ell la rebutja a pesar d’ella fer la vida impossible als altres. Era una relació tòxica.“T’has enviat el pinyol”
- Animal: L'Emperadriu vol tenir una relació amb Hipòlit però no vol trencar la seva promesa de fidelitat cap al seu marit, encara que al cap de poc temps desfà la seva promesa i aconsegueix els seus propòsits,. És un dels amors més estranys que es troben a la novel·la, ja que ella és una dona casada i vella, i ell és un jove que hauria de fixar-se en les donzelles de la cort. És una relació adúltera, ja que a ella li agrada perquè li recorda el seu fill mort.
- Després, analitzeu tres metàfores i símbols en una fitxa que inclogui aquests aspectes:
- Explicació del significat
- Connexió amb la història literària
- Exemple a la novel·la
- Una imatge representativa del món de l’art
- Compartiu les fitxes amb tota la classe i resumiu-les en una presentació col·laborativa. (feina dels coordinadors de cada grup)
La primera comparació que expliqueu no és una comparació.Vídua Reposada ha d'anar en majúscules. La de l'animal tampoc està ben trobada.
ResponderEliminar